Svedočenjem zaštićenog svedoka Tužilaštva danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, Sakibu Mahmuljinu, optuženom za ratni zločin koji su počinili pripadnici odreda „El mudžahedin“ 1995. godine na području Vozuće.

Sponsored links:

Ovo je, inače, prvi svedok Tužilašva BiH, koga je odred „El mudžahedin“ zarobio 21. jula i držao zatočenog do 23. avgusta 1995. godine. U potresnom svedočenju koje je šokiralo sve u sudnici, svedok je ispričao da su nekoliko njegovih saboraca i njega zarobili pripadnici ovog ozloglašenog odreda, da su bili mučeni, fizički i psihički maltretirani, zastrašivani, prvo u selu Livade, a potom u logoru u blizini Kamenica, kod Zavidovića. Svedok je dalje rekao i da su dvojici zarobljenih pripadnika Vojske RS odsekli glave koje su potom pokazivali ostalim zarobljenicima. Naveo je i da je još jednom saborcu u logoru u Kamenicama odsečena glava, nakon što više nije mogao da trpi mučenje, pa je uzvikuno: „Ubijte me, ne mogu više izdržati“. Kao nešto najstrašnije, zaštićeni svedok Tužilaštva ispričao je da su ih terali da ljube odrezanu glavu srpskog vojnika.

Zdravko Jorgić, kome je sin Dalibor zarobljen i pogubljen na Vozući, istakao je da je sramota za pravosuđe u BiH da 20 godine ništa nije preduzimalo kako bi se procesuirali ovi gnusni zločini.

– Sin mi je bio student i stradao je u vojsci. Ne verujem u ovaj sud koji do sada nije uradio ono što je trebalo, a dan danas tražim posmrtne ostatke svog sina – rekao je Jorgić, ističući da će nastaviti da redovno prati suđenje Mahmuljinu.

Sponsored links:

Nada Marić iz Vozuće je u septembru 1995. izgubila muža Marka i brata Panteliju Spasojevića u logoru mudžahedina u Kamenici.

– Drugi mi je brat, koji je takođe zarobljen u septembru, izašao iz Zenice polumrtav, nije prepoznao ni mene, ni majku. A za muža su tvrdili da mu je odsečena glava. Od ovog suđenja očekujem da ćemo saznati bar kako su stradali naši najmiliji – rekla je ona.

Mahmuljin je uhapšen u decembru prošle godine, ali je uz mere zabrane pušten da se brani sa slobode. Suđenje je počelo 23. marta, a prvo će biti saslušavani svedoci Tužilaštva BiH.

loading...

ZLOČINI U VOZUĆI

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić smatra da podizanjem optužnice protiv Mahmuljina nisu zatvoreni predmeti ratnih zločina počinjeni nad Srbima na području Vozuće. „Optužnica protiv Mahmuljina trebalo je davno da bude podignuta, odmah nakon presude bivšem komandantu takozvane Armije BiH Rasimu Deliću u Haškom tribunalu, kao i svih ostalih nižerangiranih vojnih i policijskih službenika tadašnje Armije BiH“, rekao je Kojić Srni. On je istakao da Tužilaštvo BiH treba da postupa po krivičnim prijavama koje je podneo MUP RS o zločinima nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995.

OPTUŽNICA PUNA STRAHOTA

Sponsored links:

Mahmuljinu se na teret stavlja da, iako je imao informacije, nije ništa činio da spreči zločin odreda „El mudžahedin“ od 21. jula do 24. avgusta 1995, među koje spada odsecanje glava zarobljenih Predraga Kneževića, Momira Mitrovića i Gojka Vujičića, kao i nanošenje teške fizičke i duševne boli i povreda zarobljenim srpskim vojnicima i civilima. U optužnici se navodi i da je Mahmuljin propustio da preduzme mere i spreči ubistvo 52 ratna zarobenika uz upotrebu hladnog oružja, koje su počinili pripadnici odreda „El mudžahedin“, nakon vojne operacije „Fars 95“, tokom koje su se 63 vojnika VRS i tri civila predali u blizini sela Kesten.

(Večernje novosti)

loading...