Poslovi koje možete da obavljate sa srednjom školom i licencom su traženi, a pojedini i dobro plaćeni, ali je potrebno da prođete i obuku.

Sponsored links:

Upravnik zgrade, računovođa, agenti za prodaju nekretnina, turistički vodič, samo su neka od tih zanimanja. Predstavljamo vam ovakva zanimanja za koja itekako ima potražnje na tržištu rada.

Računovođe

Strane, ali i velike domaće kompanije sve više traže ovlašćene računovođe. Za zvanje računovođe i ovlašćenog računovođe neophodna je minimum srednja stručna sprema i odgovarajuće iskustvo u radu, dok zvanje ovlašćenog javnog računovođe zaiskuje fakultetsko obrazovanje.

Sponsored links:

– Dobar računovođa, u zavisnosti od toga u kakvoj i kolikoj firmi radi može da zaradi minimum dve prosečne zarade u Srbiji, a ovlašćeni i mnogo više. U svetu njihove su kolege u još boljoj finansijskoj poziciji, jer su ova zanimanja na trećem mestu po plaćenosti, i imaju rang najviše pozicioniranih u menadžmentu – ističe dr Pero Škobić iz Saveza računovođa i revizora Srbije, koje organizuje polaganja ispita. Međutim da bi se dobila ova zvanja, potrebna je edukacija od minimum dve godine kako bi položio određen broj stručnih ispita.

Profesionalni upravnici zgrada

Grube su procene da je u Srbiji potrebno i do 10.000 profesionalaca za upravljanje višespratnicama, tako da ovo spada u zanimanje budućnosti. Za njega je potrebno najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, kao i položen ispit.

loading...

Licenca se stiče nakon obuke u Privrednoj komori Srbije, koja podrazumeva 50 časova. U PKS prošlog meseca su bile uručene prve licence za profesionalne upravnike stambenih zgrada, a ispit za sticanje licence položilo je tada 198 kandidata, od kojih su 161 podneli zahtev za licencu. Licenca važi 10 godina.

– Neki od njih su već sklopili prve ugovore sa stambenim zajednicama. Trenutno se širom Srbije obavljaju obuke za profesionalne upravnike – kaže Mirjana Kovačević, direktor Centra za edukaciju Privredne komore Srbije. Zarada zavisi od dogovora koji profesionalni upravnik postigne sa stanarima zgrade. Nezvanično reč je od 200 do 500 dinara po stanu, a u zavisnosti od veličini zgrade.

Agenti za prodaju nekretnina

Sponsored links:

Agenti za prodaju nekretnina (posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti) takođe moraju da imaju licencu za obavljanje posla, a ona se polaže u ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije. Uslov je srednja stručna sprema i da je prebivalište kandidata u Republici Srbiji.

Ispit, koji ima pisani i usmeni deo, obuhvata četiri oblasti koje se odnose na posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti – pravni okvir, finansijski i poreski, menadžment i osnove prostornog planiranja i izgradnje. Ministarstvo organizuje najmanje dva ispitna roka godišnje.

– Agenti pri agencijama za prodaju nekretnina uglavnom rade na procenat od prodaje stana. Zarade iznose od 20 do 35 odsto od provizije, a stariji i iskusniji mogu da dobiju i 45 odsto od provizije prilikom kupovine odnosno prodaje stana – kažu u jednoj od agencija za promet nepokretnosti u Beogradu. U Minsitarstvu ističu da je interesovanje veliko, a u protekle tri godine, od kako je uveden stručni ispit za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti polagalo 3.600 kandidata, a licencu je steklo 2.400 posrednika.

Sponsored links:

Turistički vodiči i pratioci

Među najperspektivnijim poslovima za mlade ljude koji odlično govore jezike je posao turističkog vodiča. S porastom broja stranih turista koji posećuju prestonicu, ali i Srbiju, raste i tražnja za turističkim vodičima i pratiocima, a među najtraženijim su oni koji znaju kineski jezik, japanski, turski, francuski… Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija jednom godišnje raspisuje konkurs za turističkog vodiča, a uslov je da kandidat ima minimum srednju stručnu spremu, državljanstvo Republike Srbije i da aktivno zna jedan strani jezik.

Obuku za polaganje organizuju i JUTA i Udruženje turističkih vodiča Srbije, najstarije strukovno udruženje. Zarade su šarenolike. Zavise od više faktora, od znanja jezika, obima posla, angažovanja i kreću se od 20.000 dinara, pa i do preko 600 evra mesečno.

Sponsored links:

Za privatno obezbeđenje čak šest različitih licenci

Za poslove privatnog obezbeđenja, za koju je potrebna srednja stručna sprema, postoje čak šest licenci, od kojih zavisi posao koji se obavlja. To su licenca za procenu rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, za obavljanje poslova fizičko-tehničke zaštite i održavanja reda na sportskim, javniim skupovima i drugim mestima okupljanja građana.

Zatim, za poslove obezbeđenja transporta i prenosa novca i vrednosnih pošiljki, poslove planiranja sistema tehničke zaštite, licenca za projektovanje i nadzor na izvođenjem sistema tehničke zaštite, kao i za obavljanje poslova montaže, puštanja u rad i održavanja sistema tehničke zaštite i obuke korisnika. Licenca traje pet godina i posle toga se na zahtev produžava, osim ako je iz nekih razloga radnik prestao da ispunjava uslove ( zbog zdravlja, bezbednosna provera)…

Sponsored links:

– Dešava se da za poslove pružanja usluge fizičkog obezbeđenja korisnici traže i da radnici budu osposobljeni i za protivpožarnu zaštitu i tako oni završavaju kurs za vatrogasca ili stručni ispit iz protivpožarne zaštite.

Obuka iz oblasti privatnog obezbeđenja traje zavisno od licence ali najviše 104 časa sa praktično nastavom, što je otrilike najmanje tri nedelje. Iznosi zarada se kreću od najmanje zagarantovane zarade (22.880 dinara) do 30.000 dinara za složenije poslove – kaže Đorđe Vučinić, zamenik sekretara Udruženja za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti Privredne komore Srbije.

(Izvor: Srbijadanas.com)

loading...
loading...