Slovencima koji potpišu desetogodišnji ugovor s ministarstvom obrane nudi se jednokratna nagrada u iznosu pet mesečnih bruto plata 7.800 evra.

Sponsored links:

Slovenija se na ovakav potez odlučila kako bi povećala zanimanje za vojničke pozive.

Slovenačka vojska sada u svom sastavu ima 6.955 pripadnika i pripadnica, što je 299 manje od predviđenog plana, zbog čega je pozvala nove kandidate da se prijave za vojsku, a razlog za manje zanimanje za vojnički poziv su dosta manje plate nego u drugim zanimanjima.

“Otvaramo vrata upravo za mlade ljude koji mogu da se zaposle u vojsci i tako odluče gde će ubuduće ostvariti svoje ambicije”, navelo je u pozivu potencijalnim vojnicima slovensko ministarstvo obrane.

Sponsored links:

Kako bi se osiguralo veće prijavljivanje kandidata, ove godine je starosna granica za osobe koje se mogu prijaviti za profesionalni sastav podignuta sa 25 na 27 godina, a ugovori se mogu sklopiti na pet i na deset godina službe u vojsci.

Manji priliv u slovenačku vojsku, koja je pred ulazak zemlje u NATO profesionalizovana jer je ukinut obavezni vojni rok, obično se pripisuje znatnom smanjenju vojnog budžeta koji je nešto manji od jedan odsto, što je ispod NATO-ovog standarda. Zbog toga su i plate profesionalnih vojnika relativno niske.

Prema podacima objavljenim uz poziv mladima da se prijave na konkurs, vojnik sa srednjom školskom spremom može da zaradi 665 evra neto mesečno, podoficir 755 evra, a poručnik 900 evra, prema zakonu o platama državnih službenika, ali im se na platu isplaćuju i posebni dodaci, u zavisnosti od poslova i dužnosti.

loading...

S druge strane, posebne platne dodatke dobijaju ako se pošalju u mirovne misije u inostranstvo, ali za razliku od drugih zaposlenih u javnom sektoru nemaju pravo na štrajk, kakav na primer imaju zaposleni u obrazovanju, zdravstvu, pa i u policiji.

(Izvor: B92.net)

loading...