Svako ko planira da napadne Srbiju i Republiku Srpsku mora da zna da bi tako napao i Rusiju i ušao u rat sa njom!

Sponsored links:

Moskva neće dozvoliti novu agresiju na Srbe i svi bi trebalo da znaju da Beograd i Banjaluka mogu da računaju na maksimalnu političku, ali i konkretnu vojnu podršku Ruske Federacije! Ovako doslovce glasi poruka koju je ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin na sastanku u Sočiju preneo hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović.

Šefica hrvatske države imala je zadatak da u ime NATO pakta, čija je Hrvatska članica, prenese „zabrinutost“ zapadne vojne alijanse zbog „ubrzanog naoružavanja Srbije ruskim oružjem i opremom“. Putin je, kako saznajemo, više nego odlučno odgovorio da Moskva čvrsto stoji uz Srbiju, što je potvrđeno i na današnjoj proslavi oslobođenja Beograda, kojoj je prisustvovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Nema dileme

Sponsored links:

Putinova jasna poruka nije iznenadila čelnike NATO pakta, ali ih je, tvrde upućeni, šokirao „dosad najtvrđi stav“ ruskog lidera u vezi sa saradnjom Rusije i Srbije.

Jurij Hačaturov, Gensek ODKB

Srbija je jedan od najvažnijih regiona Evroazije. ODKB ima dobre namere i ne meša se u unutrašnje stvari država, sem ako one same izraze takvu želju i ako nemaju dovoljno snage da sami reše probleme.

loading...

– Predsednik Putin je predsednici Hrvatske ledeno hladno, najozbiljnije poručio da svojim NATO šefovima jasno kaže da se ne igraju sa Rusijom. Rekao je da bi u slučaju napada na Srbe odgovor bio momentalan i nemilosrdan. Zapadni zvaničnici sad znaju da nema više dileme i da Putin principijelno stoji uz Srbe! Svesni su da će se svako ko i pomisli da ugrozi teritoriju srpskih država suočiti s otvorenim sukobom sa Rusijom. Kolinda je ovu poruku ruskog lidera najozbiljnije shvatila – prenosi uticajni zapadni diplomata koji je insistirao da mu ne objavljujemo ime.

Komentarišući ove navode, sagovornici kažu da nimalo nisu iznenađeni Putinovom otvorenom podrškom našoj državi. Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ističe da Rusi tradicionalno imaju svoje interese na Balkanu.

Putinova poruka je posledica novog odnosa snaga u svetu, pre svega jačanja Rusije i srpske politike nezavisnosti i vojne neutralnosti. Naša odlučnost i principijelnost u tome dovoljni su Ruskoj Federaciji da ne dozvoli nekoj trećoj zemlji da upotrebi bilo kakvu silu protiv Srbije – podvlači Jovanović.

Sponsored links:

Više nismo lak plen

Analitičar Mišel Zubenica smatra da je vrlo pohvalno to što je jedna velika sila kakva je Rusija na našoj strani. – Važno je to što Rusija govori da će stati u odbranu Srbije i Republike Srpske ako budu napadnute. Ovo znači da više nismo lak plen na međunarodnoj sceni. Da su Rusi bili ovako jaki i da su se zaštitnički ponašali pre dve decenije, verovatno ne bi došlo do etničkog čišćenja Srba u zločinačkoj vojnoj akciji „Oluja“ i NATO agresiji 1999. godine – zaključuje Zubenica.

(Izvor: Srbijadanas.com)

Sponsored links:
loading...