Nekada je na Svetoj Gori, u Kareji, živio jedan monah. On je pio i napijao se svaki dan, te je tako bivao uzrok sablazni poklonicima. Najzad je monah umro i neki vjernici, osjetivši olakšanje, pohitali su da kažu Starcu Pajsiju kako su zadovoljni što je ovaj veliki problem konačno riješen.

Sponsored links:

Starac Pajsije im je odgovorio da je znao za smrt ovog monaha, jer je vidio čitavu vojsku anđela koji su došli da uzmu njegovu dušu. Poklonici su bili zapanjeni i neki od njih su negodovali pokušavavši da objasne Starcu o kome su zapravo govorili, misleći da Starac nije dobro razumio.

Starac Pajsije im je objasnio: „Ovaj monah je rođen u Maloj Aziji, neposredno prije turskog osvajanja, koji su otimali dječake od roditelja. Da ga ne bi oduzeli Turci, njegovi roditelji su ga vodili sa sobom na žetvu, i da ne bi plakao, sipali su mu rakiju u mlijeko nakon čega bi on zaspao.

Tako je izrastao u alkoholičara. Kasnije je našao starca i rekao mu da je alkoholičar. Starac mu je savjetao da čini metanije i molitve svake noći, i preklinje Bogorodicu za pomoć da smanji pijenje bar za jednu čašicu.

Sponsored links:

Nakon jedne godina borbe i pokajanja, uspio je da smanji sa 20 čašica koliko je pio dnevno, na 19 čaša. Borba se nastavila, i tokom godina je smanjio alkohol na 2-3 čašice dnevno, nakon čega bi se ipak opio.

Godinama su ga svi doživljavali kao monaha alkoholičara koji je sablažnjavao posjetioce, ali je Bog vidio borca koji je bio istrajan u borbi sa svojom strašću. Ako ne znamo koje napore čini svaki pojedinac da bi postigao ono što želi, kakvo pravo imamo da osuđujemo njegov trud?

(Izvor: Mediji)

loading...
loading...