Crkva Svete Trojice je mala ruska pravoslavna crkva koje se nalazi na Antarktiku, i zbog svoje udaljenosti i neobične lokacije privlači pažnju svih vernika i onih koji to nisu.

Sponsored links:

Najjužnija pravoslavna crkva na svetu se nalazi na ostrvu Kralja Džordža. Ideja za izgradnju prve crkve ili manastira na Antarktiku pojavila se 1990. godine, a projekat je zaživeo kasnije kada je i odobren od strane tadašnjeg ruskog patrijarha Aleksija II.

Nakon toga je krenulo prikupljanje donacija širom Rusije. Crkva je izgrađena od sibirskog bora u tradicionalnom ruskom stilu i visine oko 15 metara. Građevina je postavljena na uzvišenju iznad Belingshausenove istraživačke stanice i može da primi oko 30 vernika.

Na slikama je prikazan ruski sveštenik Sofroni Kirilov (38) kako se moli i zvonima označava početak nove molitve ili liturgije.

Sponsored links:

Crkva je osveštana 15. februara 2004. godine, od strane episkopa i igumana koji su specijalno za ovu priliku posetili Antarktik u pratnji drugih sveštenika i hodočasnika.

Sveštenici koji ovde volontiraju, borave već nekoliko godina na ovom izolovanom mestu. Zanimljivo je to što su sveštena lica ujedno i osoblje istraživačke stanice. Njihov osnovni zadatak je da se mole za duše 64 ruskih istraživača koji su poginuli na Antarktiku u ekspedicijama.

POGLEDAJTE VIDEO:

loading...
loading...