Ova mala zemlja, smeštena između Austrije i Švajcarske, krije brojne zanimljivosti, a ovom prilikom prenosimo najupečatljivije.

Sponsored links:

– U Lihtenštajnu gotovo da nema kriminala. Poslednje evidentirano ubistvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika.

Svako ko je osuđen na kaznu dužu od dve godine odlazi u zatvor u Austriji. Ljudi se u ovoj zemlji osećaju toliko sigurno da većina čak i ne zaključava ulazna vrata.

– Švajcarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. Švajcarski vojnici (njih 170) su naoružani puškama, ali bez metaka, tokom vojne vežbe slučajno prešli granicu.

Sponsored links:

– Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtovima dvorca Vaduc.

– Glavni grad Lihtenštajna je Vaduc, u kom živi 5.425 stanovnika. To je ujedno i najveći grad u toj zemlji.

– Lihtenštajn je vodeći svetski proizvođač veštačkih zuba. Naime, kompanija Ivoclar Vivadent predvodi svet u proizvodnji veštačkih vilica i navlaka, s ukupnim udelom na tržištu od 20 odsto.

loading...

– Pre pet godina mogli ste da iznajmite celu državu na jednu noć. Naime, u saradnji s Airbnb servisom, ponuđen je prostor za smeštaj 150 gostiju, isprobavanje vina s princom i kreiranje personalizovane novčane valute, privremenog karaktera. Zadovoljstvo je koštalo 70.000 dolara.

– Himna Lihtenštajna “Oben am jungen Rhein” ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije “God Save the Queen”.

Sponsored links:

– U Lihtenštajnu je zvanični jezik nemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Većina se služi alemanskim narečjem, drugačijim od standardnog nemačkog jezika.

– Sve do 1984. godine zbog propadanja tri referenduma, žene u Lihtenštajnu nisu mogle da glasaju na izborima. Na referendum su mogli da izađu samo muškarci, tako da je referendum uspeo tek iz četvrtog pokušaja, s 51,3 odsto glasova za.

Sponsored links:
loading...