Čovečanstvo je u poslednjih sto godina ostvarilo fascinantan tehnološki napredak, ali, na žalost, uporedo sa velikim razvojem rastao je ljudski potencijal za samouništenje.

Sponsored links:

U skladu s tim, ekipa YouTube kanala ”Top 10 Archive” napravila je listu je najzlobnijih stvari koje je stvorio čovek. Ovo su neke od njih:

Sarin
Smatra se oružjem masovnog uništenja. Zabranjen je 1993. godine, ali koristio se i posle toga. Ovaj gas cilja na nervni sistem i dovodi do gušenja usled nemogućnosti kontrole grudnih mišića i pluća.

Iperit
Kada vidite fotografije vojnika iz Prvog svetskog rata sa gas maskama, velika je šansa da se u blizini koristio iperit, odnosno, takozvani “senf plin”. Vojni stratezi podržavali su koršćenje iperita, tvrdeći da on ublažava reakcije neprijatelja, međutim, kontakt s ovim veoma opasnim plinom može dovesti do ozbiljnih opekotina, privremenog slepila, jakih oštećenja respiratornog sistema, raka i plućnog edema.

Sponsored links:

Plastika
Iako se čini kao prilično običan materijal, čak beznačajan, već se odavno pokazalo koliko je plastika štetna za okoliš. Godišnje se, samo u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama baci više od 15 miliona tona plastike, a samo četvrtina te količine se reciklira. Okeani su zagađeni sa najmanje 160 miliona tona plastike.

Azbestna izolacija
Azbest je kombinacija šest silikatnih minerala i bio je masovno korišćen kao izolacija kuća i zgrada krajem 19. pa do sredine 20. veka. Prisustvo azbesta samo po sebi nije opasno, ali ako se oštete, vlakna azbesta mogu prouzrokovati fatalne bolesti!

Nagazne mine
Dok se u ratnim vremenima vode rasprave o tome koliko su korisne mine, problem ustvari nastaje kada se ratovi završe, a mnogo godina kasnije neko krajnje nedužan nagazi na zaostalu bombu. Procenjuje se da su nagazne mine odgovorne za više od četiri hiljade smrti godišnje.

loading...

Agent Orange
Reč je o superotrovu herbicidu, kojim je uništavano lišće u šumama Vijetnama, kako pripadnici Vijetkonga ne bi mogli da se skrivaju. Posledice raspršivanja ovog otrova osećaju se i danas, a procenjuje se da je zbog Agenta Oranga rođeno pola miliona dece s invaliditetom.

Olovni proizvodi
Olovna boja, olovni benzin, stare igračke za decu, vodovodne cevi – sve ove stvari imaju nešto zajedničko – ekstremno su opasne i štetne za okolinu. Iako je potrebno biti u dodiru s ekstremno visokim nivoom olova da bi došlo do fatalnih posledica, trovanje olovom je dovoljno loša stvar i može dovesti do halucinacija, gubitka sluha, insomnije, oštećenja bubrega, delimičnog slepila i depresije.

Cigarete
Svi znamo da su nikotin i duvan prirodni proizvodi, ali čoveku je palo na pamet da od njih napravi mali cilindrični izvor teških bolesti. Uprkos dobro poznatim lošim uticajima na zdravlje, duvanske kompanije godišnje potroše više od osam milijardi dolara za reklamiranje svojih proizvoda.

Sponsored links:

POGLEDAJTE VIDEO:

(Izvor: Telegraf.rs)

loading...