Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel izjasnio se za povlačenje američkog nuklearnog arsenala sa teritorije svoje zemlje. On je nacionalnoj novinskoj agenciji DPA pred završetak svoje posete SAD rekao:

Sponsored links:

„Uveren sam da je važno da (sa Amerikancima) razmatramo i kontrolu nad naoružanjem i razoružanje. Smatram da je ispravno ukazivanje Martina Šulca da se – na kraju procesa – mora raditi o likvidaciji nuklearnog naoružanja i u našoj zemlji“.

Kako podseća dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), lider nemačke Socijal-demokratske partije, Martin Šulc, prethodno je zatražio da SAD povuku nuklearno oružje iz Nemačke. Ni on nije tražio da to bude ni odmah ni prekosutra, ali je bio odlučniji u zahtevu od Garbijela u Vašingtonu.

Nije bez značaja ni okolnost da Gabrijel takođe pripada Socijal-demokratskoj partiji Nemačke i da je malo nedostajalo pa da on postane njen lider a ne Šulc. Prema nepotvrđenim podacima, na teritoriji nemačke pokrajine Rajna-Pfalc razmešteno je do 20 američkih nuklearnih bombi. Gabrijel se u Vašingtonu – pored kolege Reksa Tilersona – sreo i sa bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom.

Sponsored links:

Upravo u razgovoru sa njim je prvi put i pokrenuo temu „opasnosti od nuklearnog oružja“. Nemački ministar je Tilersonu predočio i da Berlin ne želi „lednički period“ u odnosima sa Rusijom, ka kojem vode najnovije američke sankcije protiv Moskve. Gabrijel je suzdržan i oprezan jer Berlin ne želi direktnu i otvorenu konfrontaciju sa SAD, ali javno izražava nezadovoljstvo sankcijama i ne ostavlja na miru američko nuklearno oružje u Nemačkoj. Gabrijel nastupa, naravno, uz saglasnost Angele Merkel, ali njegova Socijal-demokratska partija u dobroj meri predstavlja onaj nemački biznis koji ima velike poslove u Rusiji.

(Izvor: Intermagazin.rs)

loading...