Bilo kog dana, u bilo koje vreme, možete računati da će se neko sa severnog dela Korejskog poluostrva razbacivati kritikama „imperijalističkih agresora“. Ali zašto je to tako?

Sponsored links:

Američki list Vašington Post, koji se nedavno bavio ovim pitanjem, kaže da prvo treba pogledati na činjenicu da porodica Kim već decenijama potpuno vlada Severnom Korejom i sve vreme govore da američki neprijatelji samo čekaju priliku da pobiju sve civile.

Decu praktično od rođenja uče da mrze sve što je američko, a čak i deci u vrtićima pokazuju crteže naoružanih životinja koje predstavljaju borbu SAD-a i Severne Koreje.

U svoj toj propagandi postoji i zrno istine, ponajviše zato što se sever još uvek jako dobro seća koliko je bio brutalan Korejski rat tokom pedesetih godina, dok je u Americi to već zaboravljeno.

Sponsored links:

– Zaboravljeno je uništenje koje smo priuštili Koreji, ali njima je to urezano u pamćenje – rekao je Džon Deluri za Washington Post.

Da bi se stvari još bolje razumele treba se vratiti još u prošlost, na sam kraj Drugog svetskog rata. Korejsko poluostrvo bilo je pod japanskom okupacijom još od aneksijskog sporazuma 1910. godine sve do bezuslovne predaje japanskog carstva 1945. godine.

Nakon predaje u Tokiju, sovjetska Crvena armija dospela je na sever Koreje, dok su se Amerikanci iskrcali na jugu.

loading...

Kako ne bi došlo do sukoba dotadašnjih saveznika, pukovnik Din Rask predložio je podelu Koreje na dva dela preko 38. paralele.

Obema stranama je to bilo prihvatljivo, a tek nekoliko godina kasnije je Kim Il Sung odlučio ujediniti ostrvo oružanim putem.

– Broj mrtvih Korejanaca bio je oko tri miliona, što je tada predstavljalo desetak posto ukupnog stanovništva.

Sponsored links:

Većina žrtava bila je iz Severne Koreje koja je tad imala otprilike upola manje stanovnika od južnih suseda – napisao je u jednom radu Čarls K. Armstrong, profesor korejske istorije.

Amerikanci su bacili i više od 600.000 tona bombi i više od 30.000 tona napalma – što je više bombi nego što su tokom Drugog svetskog rata bacile sve zaraćene države na Tihom okeanu.

Rat između Koreja završio se primirjem, što znači da su te dve države i danas zvanično u ratu.

Sponsored links:

Razdvaja ih Demilitarizovana zona, a to je najveće minsko polje na svetu, i hiljade vojnika i komada teškog oružja svakog dana preti neprijatelju s druge strane žice.

Propaganda s obe strane granice je i dalje vrlo živa, a ni zapadna retorika nije nimalo pomirljiva. Američki predsjednik Donald Tramp u nekoliko je navrata ponovio da će na pretnje Severne Koreje odgovoriti silom.

– Bez obzira na to koliko su domišljati američki imperijalisti u svojim pokušajima zataškavanja zločina, nikad neće moći izbrisati masakr koji su počinili nad Koreancima – rekao je nedavno Kim Džong Un u nedavnom razgovoru za državne medije.

Sponsored links:

Upravo u toj rečenici, uveren je Washington Post, leži odgovor na pitanje zašto toliko mrze Amerikance.

(Izvor: espreso.rs)

loading...