Prema nepotvrđenim glasinama, dobila je ime po bivšem državnom sekretaru SAD, Kondolizi Rajs. Često prisustvuje sastancima, čak i sa svetskim liderima koji dolaze u posetu Rusiji, a najmanje u dva navrata je „korišćena“ u političke svrhe.

Sponsored links:

Mnogi političari se oslanjaju na prijateljstvo svojih psa jer im oni daju socijalnu i psihološku podršku. Frenklin Ruzvelt je imao svog škotskog terijera – Falu, Džordž Buš Stariji je imao engleskog springer španijela – Mili, Buš Junior ima škotskog terijera – Barnija…

Pored toga što su ljubimci mogu da imaju veliku ulogu u životima političara, oni ponekad i postaju simboli političkog režima, a nekad ih njihovi vlasnici namerno koriste da bi ostvarili svoje ciljeve.

Danas ćemo analizirati “slučaj” ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog psa, ženku labradora – Koni. Dok je bio predsednik, pa premijer i onda opet predsednik Ruske federacije, Koni je bila uz njega. Putin ju je 2000. godine dobio od Sergeja Šojgua, današnjeg ministra odbrane Rusije.

Sponsored links:

Koni zapravo ima naslednu vezu sa politikom jer je rođena u vladinom centru u Noginsku, gde se treniraju psi da postanu tragači i spasioci. Njeno pravo ime je Koni Polgrejv, a prema nepotvrđenim glasinama, dobila je ime po bivšem državnom sekretaru SAD, Kondolizi Rajs.

Iako je Putin veoma popularan u svojoj zemlji, njegovo vođenje politike tokom godina je podiglo tenzije imeđu Istoka i Zapada. Mnogi koji lično poznaju ruskog predsednika kažu da veoma loše reaguje na kritiku, a onda dobija izlive besa ili napade depresije.

loading...

Jednom je na konferenciji za novinare u Moskvi upitan o svojoj ćutljivosti povodom kritika na njegov račun.

– Što se tiče lošeg raspoloženja, naravno da ga imam kao i druge osobe na svetu. U tim slučajevima se trudim da se konsultujem sa svojim psom, ona mi daje dobre savete – rekao je tad Putin.

Očigledno je da ruski predsednik jako voli svog psa i često je viđan u javnosti sa njom. Često prisustvuje sastancima, čak i sa svetskim liderima koji dolaze u posetu Rusiji. A kada nije dozvoljeno da bude u Putinovom prisustvu, Koni bude veoma uznemirena.

Sponsored links:

Kada je tokom novogodišnjih praznika Putin držao govor na zabavi za decu u Kremlju, Koni je pobegla od svojih čuvara i popela se na binu.

Zbog stalnog pojavljivanja uz Putina, postala je veoma popularna u Rusiji. Najveći ruski izdavač dečjih knjiga odštampao je knjigu za decu “Konine priče”, na engleskom jeziku. Često se pojavljivala u karikaturama kao Putinov savetnik u spoljnim odnosima Rusije. Putinu su se navodno jako svidele te karikature.

Koni je najmanje u dva navrata “korišćena” u političke svrhe. Prilikom posete američkog predsednika Džordža Buša Putinovoj rezidenciji, Koni ga je dočekala pa je ruski predsednik navodno komentisao da je “veća, čvršća, jača, brža, opakija od Barnija”. Buš se na to samo nasmejao jer je Barni škotski terijer, pas koja se uzgaja za ljubimce, a ne čuvare.

Sponsored links:

U drugom slučaju Putin ju je namerno iskoristio prilikom teških pregovora o isporuci plina Evropi. Naime, Putin kao bivši obaveštajac je proučio dosije kancelarke Angele Merkel, u kojem među ostalom stoji da ona ima fobiju od pasa otkad ju je jedan ugrizao kao devojčicu. Putin ju je susreo nekoliko puta pre pa je možda i tako znao za tu činjenicu.

Prilikom posete Merkel Putinovoj predsedničkoj rezidenciji, predsednik je pozvao Koni da im se pridruži. Kancelarka se neugodno trznula kada je Koni prolazila pored nje. Prema nekima, komentarisala je da “će taj pas pojesti novinare”, a prema drugima je navodno rekla da se nada da je pas neće pojesti. Putin je samo odvratio rečima da “pas neće učiniti ništa: Ona voli novinare”.

Sponsored links:

Koni se okotila u decembru 2003. godine, tačnije na dan ruskih izbora te godine. Rodila je osam zdravih psića koji su tokom vremena dati drugima.

POGLEDAJTE VIDEO

Sponsored links:
loading...