Vozači građevinskih mašina deficitarni u Sloveniji, a babice u Holandiji i Grčkoj. Učitelji, stručnjaci za finansije i IT najviše se traže u celoj Uniji.

Sponsored links:

Vaspitači, učitelji, stručnjaci za finansije, razvoj softvera i aplikacija spadaju u zanimanja koja se sve više traže u Evropskoj uniji, pokazalo je najnovije istraživanje Evropske komisije.

S obzirom na to da su građani Srbije, prema nedavnom istraživanju u 11 zemalja regiona i EU, najspremniji da se isele iz zemlje zbog posla, ovaj podatak će im dobro koristiti.

Srbi spremni za iseljenje

Sponsored links:

Naime, čak 82 odsto Srba spremno je za preseljenje iz zemlje zbog novog posla. U najnovijem istraživanju Evropske unije „Novi plan profesija za Evropu“ navode se i profesije koje su sve traženije.

Osim stalno deficitarnih IT stručnjaka i stručnjaka iz inženjerskih nauka, medicinskih sestara i različitih vrsta administrativnih radnika, ima i zanimanja koja se ranije nisu pojavljivala. Tako su, na primer, vaspitači i učitelji, čije plate su od 2.000 do 3.500 evra, sve traženiji u Švedskoj, vozači građevinskih mašina u Sloveniji, a babice u Holandiji i Grčkoj. Traže se i vatrogasci, kelneri, radnici obezbeđenja i vozači.

Ogromne mogućnosti

loading...

U istraživanju se navodi i da tehnološki napredak i globalizacija iz korena menjaju način na koji živimo, učimo, radimo i poslujemo, što nudi ogromne mogućnosti za inovacije, rast i zapošljavanje, ali i zahteva ljude koji mogu da se prilagode i znanja koja su drugačija nego pre.

Šta to znači, navedeno je na primeru nekoliko industrija. Tako će automobilska industrija zaposliti 888.000 radnika do 2025, ali će nestati radna mesta na trakama za sastavljanje vozila zbog novih tehnologija i „čistih“ automobila, pa će biti potrebni kadrovi sa srednjim i visokim kvalifikacijama.

U tekstilnoj i kožnoj industriju, kao i u industriji obuće biće otvoreno pet puta više radnih mesta za visokokvalifikovane radnike, ali nestaće 300.000 zanatskih, kao i 100.000 poslova u održavanju pogona.

Sponsored links:

Evropska unija očekuje veliki rast zapošljavanja u poslovima koji će se pojaviti u tranziciji ka ekološki čistijoj privredi. Ispunjavanje zacrtanih ciljeva iz klimatskog i energetskog plana do 2030. stvoriće oko 700.000 radnih mesta.

(Izvor: kurir.rs)

loading...