Blizanci Ušnicki su rođeni u Jakutiji u selu u severoistočnom Sibiru, gde zimske temperature znaju da padnu i do – 60°C. Njihova igra „The Secret Society“ preuzeta je 15 miliona puta sa App Store-a, Google Play-a i društvenih mreža.

Sponsored links:

Samo iPhone korisnici donose braći Ušnicki i izdavaču 11.000 dolara dnevno. Kako su blizanci uspeli da osvoje međunarodno tržište sa najhladnijeg mesta na Zemlji?

Detinjstvo u Konuu

Selo Konuu, u kojem su rođeni Aleksej i Afanasij Ušnicki, smatra se jednim od najhladnijih mesta na svetu. Oni su u svom detinjstvu bili zabijeni u kuću cele zime i provodili su dane igrajući kompjuterske igrice. Njihova porodica se 1996. godine preselila iz ovog sela u Jakutiju.

Sponsored links:

Jednog dana, kada su se vraćali kući iz škole, braća su naišla na časopis „Strana Igr“ (poznat i kaoGameland). Tamo su pročitali članak jednog developera. „Tada nam je sinulo: neko mora da pravi igrice“, priseća se Aleksej. „Taj čovek je napisao da ima bazen u svojoj kancelariji!“.

Braća Ušnicki su otišla do lokalne biblioteke kako bi naučila da programiraju. Usavršili su najprostiji jezik Basic, a zatim i Pascal i Fortran.

Prva igra

loading...

Na predlog njihovog oca, Aleksej je 2003. godine dobio posao u kompaniji EPL Diamond, koja se bavi popravljanjem kompjutera. Predsednik odbora kompanije iz Izraela, Pjotr Fjodorov, pregledao je baze podataka i usluge koje je Aleksej programirao i zamolio ga da razvije igru.

Godina dana kasnije, igra Uolan Bootur, u kojoj jakutski heroj spašava svoju mladu, pojavila se na policama prodavnica. Međutim, nije se prodavala. Braća nisu uzela u obzir činjenicu da se sada takmiče sa svim drugim igrama širom sveta. Pjotr Fjodorov je odlučio da ne ulaže više u njih.

Novi početak

Sponsored links:

Braća su 2005. godine pozajmila 3.000 rublja od svog oca kako bi uložili za kompjuter. Oni su za dva meseca zajedno napravili prvu igru, Boxy Goxy, koja je uključivala logičke probleme.

Braća Ušnicki su počela da pišu izdavačima – Big Fish Games, GameHouse i drugima. Američka kompanija Freeze Tag ih je pozvala da naprave nastavak svoje igre Boxy Goxy. Ona je objavljena kao poboljšana verzija prve igre pod imenom Xango Tango 2008. godine. Rad sa kompanijom Freeze Tagje doneo braći prve prihode.

Oni su 2009. godine objavili igru Strange Cases, detektivsku priču o FBI agentu sa važnom misijom. Afanasij je programirao tu igru dok je bio u selu za novogodišnje praznike. Ona je dospela među prvih 100 igara na listi Big Fish Games-a za samo 13 dana. Braća su 2010. godine zaradila prvih milion dolara od igrica.

Sponsored links:

The Secret Society

U 2011. godini su postale aktuelne besplatne igre u kojima je većina sadržaja besplatno (ali postoje određene usluge koje se naplaćuju). Braća Ušnicki su tako 2012. godine kreirali kompaniju MyTonaza pravljenje besplatnih igara.

Najveći hit ove braće je igra skrivalica The Secret Society koja je objavljena 2012. godine. Nju je izdala švedska kompanija G5 koju su osnovali Rusi. Igra je dospela među prvih 10 na App Store-u i Google Play-u. Braća Ušnicki navode da The Secret Society uglavnom igraju žene starije od 35 godina kao razonodu na svojim iPad-ovima.

Sponsored links:

Konsalting firma Think Gaming navodi da kompanija dnevno zarađuje 11.000 dolara od iPhonekorisnika, pri čemu 10.000 novih korisnika instalira igru svakog dana. Igra The Secret Society je braći donela više od 10 miliona dolara.

Budućnost

MyTona u aprilu iduće godine namerava da objavi dve nove besplatne igre u dve različite verzije. Prva igra – Royal Journey – već je objavljena kao test verzija u Kanadi. Druga igra – Seeker’s Notes – u razmatranju je Apple-a. Braća Ušnicki planiraju da naprave nekoliko lokalizovanih verzija za različite države. Oni po prvi put sami vrše marketing i promociju bez pomoći eksternih izdavača.

Sponsored links:

Braća nemaju u planu da napuste Jakutiju, gde žive njihova porodica i prijatelji. Njima je sasvim u redu da osvajaju svet s kraja Zemlje s obzirom da mogu da naprave pauzu od razvijanja igara i da odu u lov ili na pecanje bilo kojim danom u nedelji.

Webtribune.rs

loading...