Naučnici su došli do podataka da će se nivo mora, pri povećanju od 2 stepena Celzijusa, povećati za 10 centimetara.

Sponsored links:

Takođe, dostupnost vode u mediteranskim predelima će pasti za 17 odsto. Što se tiče prinosa, oni će biti smanjeni, pogotovo kada su u pitanju kukuruz i pšenica

Razliku od pola stepeni u temperaturi u svakodnevnom životu ćemo jedva primetiti, međutim, ukoliko ona dostigne razliku od dva stepena, to već predstavlja potencijalnu opasnost po celuplanetu! Naime, naučnici su ustanovili da razlika veća od jednog stepena, na duži period, može doneti duge i snažne suše, velike vrućine i smanjen prinos žitarica.

Između 2014. i 2015. godine zabeležene su rekordne vrednosti, a u februaru je temperatura bila 1,34 stepeni iznad prosečne temperature za taj mesec prema podacima NASE.

Sponsored links:

Novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Ert Sistem Dinamiks, pokazuje da su u obzir uzeli 11 indikatora i da su dobili informaciju da nastaju značajne štete pri razlici od 2 stepena Celzijusa.

– Uzeli smo u obzir 11 indikatora uključujući vremenske pojave, dostupnost vode, prinos useva, degradaciju koralnog grebena i povišen nivo mora – rekao je Karl Šleusner, koji je vodio istraživanje.

Analizom su došli do podataka da će se nivo mora, pri povećanju od 2 stepena Celzijusa, povećati za 10 centimetara. Takođe, dostupnost vode u mediteranskim predelima će pasti za 17 odsto. Što se tiče prinosa, oni će biti smanjeni, pogotovo kada su u pitanju kukuruz i pšenica.

loading...

Koralni grebeni, koji omogućavaju opstanak mnogim ribama i morskim bićima, ali i čoveku, biće posebno pogođeni promenom od samo 0,5 stepeni Celzijusa. Ukoliko se dogodi najgori scenarijo, od dva stepena Celzijusa, svi koralni grebeni će biti u potpunosti uništeni do 2050. godine.

loading...