Londonski Međunarodni institut za strategijske studije (IISS) ocenio je da uprkos „galami“ zapadnom Balkanu ne preti rat i Rusi tu ne uspevaju da učvrste svoj uticaj, ali da se demokratija urušila i da „regionom vladaju autokrate i korupcija, na šta zapad žmuri“.

Sponsored links:

To je onda, navodi u opširnoj analizi IISS, kombinacija „balkanskih autokrata i kleptokrata koje zapadne zemlje podržavaju zato što održavaju mir i stabilnost, kako upozoravaju kritičari balkanskih vlada“.

„U suštini, nova reč je ušla u leksikon da se opiše to da zemlje zapadnog Balkana nisu istinske demokratije, već ‘stabilokratije’ koje idu ka članstvu u Evropskoj uniji”, napominje londonski institut.

U analizi se navodi da „uprkos čestim izborima autoritarne težnje su se pojavile u celom tom području, sredstva informisanja su slaba i često pod nadzorom vladajuće partije“. Institut nalazi da „borba protiv korupcije obično služi tome da nova vlada pohapsi svoje suparnike, ukloni političku konkurenciju i pokaže rezultate u suzbijanju korupcije na putu ka pridruživanju EU“.

Sponsored links:

„Pravosuđe je veoma podložno uplivu onih koji su na vlasti ili imaju novac, klijentelizam i nepotizam su opšte rašireni a poslovi u vladinim ustanovama i javnim preduzećima se dijele članovima porodica, prijateljima i partijskim ljudima“, dodaje londonski institut.

U analizi se dodaje da je „region ponovo poprimio veći strategijski značaj, najviše zato što su Rusi pojačali zanimanje za njega, mada je Moskva doživela neke ozbiljne neuspehe u regionu, dok su balkanske vlasti obavile veliki posao u proganjanju i razbijanju islamističkih mreža“.

IISS ukazuje da „iz procurele poruke ruskog ambasadora u Makedoniji“ proizilazi da Rusi teže tome da na zapadnom Balkanu „uspostave blok neutralnih ili možda i proruskih područja i da Rusi tiho šire uticaj nad slovenskim i pravoslavnim delovima regiona, dok islamistički ekstremisti nameću uticaj nad prevashodno muslimanskim delovima“.

loading...

Rusi nastoje da taj „neutralni ili proruski blok“ učvrste u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, jer RS ima odlučujuchi uticaj na odbranu i bezbjednost BiH. Ali, objašnjava institut, Rusi su pretrpeli neuspehe u Makedoniji i Crnoj Gori, „gde je vlada u Podgorici optužila Rusiju da je pokušala da je zbaci u čudnoj zaveri tokom izbora prošlog oktobra“.

„Istina o tome je i dalje nejasna i dok su neki Crnogorci uvereni da su u to bili na neki način upleteni Rusi, drugi su ubeđeni da su hapšenja navodnih zaverenika dio drame koju je spremila vladajuća stranka da uplaši oklevajuće i NATO naklonjene birače da glasaju za nju”, navodi se u analizi.

„Zapadni obaveštajni krugovi su uvereni da je u to bila upletena ruska vojna obaveštajna služba GRU”, dodaje IISS i navodi da je „u svakom slučaju, s izuzetkom malog pojasa bosanske obale i Monaka, celo severno Sredozemlje, od Gibraltara do sirijske granice sad pod nadzorom NATO, a Rusi neće moći da koriste olakšice u lukama Crne Gore“.

Sponsored links:

(Izvor: Kurir.rs/Vijesti)

loading...