Marija je, kao i većina ljudi koji žive u Srbiji, imala velikih financijskih problema. Mala plata, visoki računi, život od meseca do meseca i tako u krug.

Sponsored links:

U jednom trenutku je prelomila i odlučila da se preseli u Nemačku u potrazi za boljim životom. Ovo je već četvrta godina kako živi u Nemačkoj i nimalo se ne kaje.

Pre samog odlaska, radila je kao konobarica, sobarica, brala voće tokom sezone često i prekovremeno ali nikad nije bila normalno plaćena. Sve se to promenilo nakon što je napustila Srbiju.

U početku je imala malu pomoć od ujaka koji je imao stan u blizini Štutgarta. Tu je živela par meseci pre nego što se osamostalila i stala na svoje noge. Trenutno radi kao konobarica.

Sponsored links:

“Nije mi problem raditi, samo mi je bitno da sam adekvantno plaćena, tako da sam ovde pronašla posao veoma brzo”, ističe Marija te dodaje: “Satnica je varirala između 10 i 19 evra. Pre konobarisanja sam radila za kurirsku službu, tu sam bila najbolje plaćena, skoro 20 evra po času”.

Marija je prezadovoljna pravima koje ostvaruje kao radnik. Praznicima uglavnom ne radi, a ako radi- radi za mnogo veću satnicu: “Za razliku od posla koji sam imala u Srbiji, ovde mogu dobiti slobodno, nisam u obavezi da radim prekovremeno, a ako radim- onda ne samo da mi ga računaju nego mi i plaćaju dodatno. To se u Srbiji nije dešavalo”.

Na naš upit da li se ikad planira vratiti u Srbiju, Marija odgovara: “Nema nikakve šanse da se u Srbiju vratim za stalno. Ovde me tretiraju kao čoveka a ne kao roba, a to u Srbiji nikad nisam doživela”.

loading...

Izvor: 365beograd.info

loading...