Gradska uprava i stambena agencija Čačka osmislili su pilot-projekat otkupa napuštenih seoskih domaćinstava, da bi oživeli napuštena seoska domaćinstva i mladim bračnim parovima koji nisu zaposleni pomogli u poljoprivrednoj proizvodnji. Za to je iz gradske kase planirano šest miliona dinara, a najavljena je i mogućnost otkupa gazdinstava.

Sponsored links:

Samo u Sokolićima je na desetine napuštenih kuća. Iako je selo poslednjih godina oživelo, u neka domaćinstva naslednici retko dolaze, izveštava Rts.– Oni bi to verovatno prodali, da dođu ljudi koji bi tu živeli, jedan deo zemlje obrađivali i organizovali život i tako jednostavno oživeli selo – objašnjava Radivoje Domanović iz Sokolića.

Miodrag Milojević, meštanin Sokolića, ističe da bi obnavljanje domaćinstava mnogo značilo selu.

– Da se selo naseli ljudima, dosta je kuća napuštenih u koje bi valjalo da dođu mladi ljudi, da obnove te kuće, da se živi – navodi Milojević.

Sponsored links:

Dragan Radulović napominje da ima dosta kuća u solidnom stanju koje mogu da se lako dovedu u funkcionalno stanje.

– Samo da se malo dorade, da se prepokriju, da se stave u funkciju, da se uvede voda, da dođu novi stanovnici – mladi, da se selo podmladi, ionako nam stanovništvo nedostaje – tvrdi Radulović.

Takva podrška povratku mladih na selo i pomoći višečlanim porodicama novina je u Čačku. Uz rešavanje stambenog pitanja u Gradskoj agenciji, nadaju se i rešavanju problema nezaposlenosti.

loading...

– Ali ne samo na način da oni ostvaruju svoje puke egzistencijalne potrebe, na način da se prehranjuju, već i da kasnije saradnjom sa međunarodnim i domaćim nevladinim i civilnim sektorom obezbedimo potpunu modernizaciju njihovog načina obavljanja poljoprivredne proizvodnje tako što će im se kupiti kvalitetna mehanizacija i tako što će oni postati ozbiljni robni poljoprivredni proizvođači –napominje direktor Gradske stambene agencije Milan Draškić.

Za početak, u Gradskoj stambenoj agenciji, kažu, biće dovoljno novca za otkup nekoliko poljoprivrednih gazdinstava.

Posle određivanja uslova za taj posao i raspodelu domaćinstava, razmišljaju i o mogućnosti da porodice postanu vlasnici. Tako će, kažu, ponovo imati sredstava, a neke druge napuštene kuće dobiti nove stanare.

Sponsored links:
loading...